A A A A
A A A A
Szerző Téma: Muti, Ornella  (Megtekintve 231 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Gibson

 • mondja a magáét
 • ******
 • Köszönetek
 • -Adott: 1009
 • -Kapott: 5110
 • Hozzászólások: 781
  • E-mail
Muti, Ornella
« Dátum: Február 08, 2019, 10:25 »
Ornella Muti
(1955 - )
Ornella Muti (Róma, 1955. március 9. –) olasz színésznő. Eredeti neve: Francesca Romana Rivelli.

15 éves korában kezdett filmezni, és néhány év alatt a legfoglalkoztatottabb és legnépszerűbb színésznők sorába emelkedett. Filmjei széles műfaji (és minőségi) skálát képviselnek: vígjátékok, bűnügyi filmek, drámák és romantikus történetek egyaránt találhatók közöttük. Színésznői képességeiről megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint nem annyira tehetségének, mint inkább feltűnő szépségének köszönhette ragyogó karrierjét, és annak, hogy buja bájait számos filmjében leplezetlenül megmutatta. E véleményekkel szemben tény, hogy a szakma olyan kiválóságai foglalkoztatták Mutit, mint például Damiano Damiani, Mario Monicelli, Marco Ferreri, Dino Risi, Pasquale Festa Campanile, Volker Schlöndorff és Peter Greenaway, és a színésznő nagymamaként sem maradt szerepek nélkül.A kezdetek
 


Muti édesapja nápolyi volt, édesanyja pedig észt. Van egy 4 évvel idősebb nővére, Claudia. A feltűnő szépségű Francesca kamaszként került be a modellvilágba. 1970-ben megkapta első filmszerepét Damiano Damiani A legszebb asszony című alkotásában. Rendezője választotta az ifjú sztárjelölt művésznevét is. A bemutatkozás sikeres volt, folyamatosan jöttek az újabb felkérések. Ezek sorából kiemelkedik Mario Monicelli annak idején Magyarországon is sikerrel játszott tragikomédiája, az Olcsó regény (1974), melyben a színésznő egy tizenéves lányt alakított, aki férjhez ment korosodó nagybátyjához (Ugo Tognazzi), ám végül megcsalta őt egy jóképű rendőrrel (Michele Placido). Juan Luis Buñuel (Luis Buñuel fia) Leonor (1975) című romantikus horrorfilmjében Ornella Michel Piccoli és Liv Ullmann partnere volt. Ornella Muti 1976-ban forgatott először Marco Ferrerivel. A polgárpukkasztó alkotásairól nevezetes rendező egyik leghíresebb filmje, Az utolsó asszony női főszerepét ajánlotta a színésznőnek, aki olyan jeles kollégákkal szerepelhetett együtt, mint Gérard Depardieu – akit évekkel később legkedvesebb partnerének nevezett –, Renato Salvatori, Nathalie Baye és megint Michel Piccoli. Ferreri ebben a művében is kedvenc témáit boncolgatta, az érzelmek elsivárosodását, a hagyományos nemi szerepek megváltozását, a világ elnőiesedésének kérdéseit. Az utolsó asszony számos provokatív szexjelenetet tartalmaz – a férfi főszereplő, Gérard Depardieu is látható benne erekció közben –, ám az igazi meghökkenést a befejező jelenet okozta, melyben a főhős egy elektromos kenyérszeletelővel kasztrálja magát. Muti lényegében hasonló nőalakot formált meg, mint Andréa Ferréol a rendező másik híres botrányfilmjében, A nagy zabálásban (1973): ő a buja nőstény, aki látszólag kielégíti a férfi minden kívánságát, ám valójában nem neki van szüksége a hímre, hanem pont fordítva. A Muti által megformált Valerie uralkodik és túlél, mint a Ferreri-hősnők többsége.

A nemzetközi sztár


Az 1970-es évek második felétől kezdve Ornella Muti Európa-szerte népszerű filmcsillagnak számított. A híres francia filmsztár, Alain Delon is felajánlotta számára az Egy gazember halála (1977) című bűnügyi dráma női főszerepét, Georges Lautner rendezésében. Ugyanebben az évben játszott az Új szörnyetegek című szkeccsfilm két epizódjában is Monicelli, illetve Dino Risi irányítása alatt. Sergio Corbucci Nápolyi krimi (1978) című alkotása egy titokzatos gyilkosságsorozatról szól, melynek egy mandolinjátékos (Marcello Mastroianni) és egy ápolónő (Ornella Muti) a gyanúsítottjai. Grigorij Csuhraj szovjet–olasz koprodukcióban forgatta Az élet szép című alkotását, melynek főszerepeit Mutira és Giancarlo Gianninire bízta. Nem a színészeken múlott, hogy a film Nyugaton megbukott, Keleten pedig zömmel fanyalgó kritikákat kapott. Nem lett sikeres a népszerű képregényhősről készült sci-fi, a Flash Gordon (1980) sem, noha a filmzenét a legendás Queen együttes komponálta. Mike Hodges rendező a címszerepet egy volt aktmodellre, Sam Jonesra bízta, de sikerült olyan nagy neveket is megnyernie, mint Max von Sydow, Hajím Topól, Timothy Dalton, a drámaíró John Osborne vagy egy másik kitűnő olasz színésznő, Mariangela Melato. Ornella játszotta Aura hercegnőt: szó szerint fantasztikusan nézett ki a Danilo Donati tervezte jelmezekben, noha az elmarasztaló vélemények egy része épp Donati díszleteire és jelmezeire vonatkozott. Charles Bukowski alkoholista író regénye alapján készült Marco Ferreri A hétköznapi őrület meséi (1981) című drámája. A férfi főszereplő, Charles Serking (Ben Gazzara) tulajdonképpen Bukowski alteregója, önpusztító író, aki megismerkedik egy gyönyörű prostituálttal, Cass-szel (Muti). Viharos, önkínzó és önpusztító szerelem bontakozik ki kettőjük között. A filmet a maga idejében értetlenkedve fogadták, mára a rendező legjelentősebb művei között emlegetik. Kizárólag erős idegzetűeknek ajánlható alkotás, nem utolsósorban Muti önkínzó jelenetei miatt, melyek során egy biztosítótűvel szúrja át teste különböző pontjait, legintimebb testrészét is beleértve. Az 1980-as évek elején a színésznő több vígjátékot is forgatott az énekes-színész Adriano Celentanóval, melyek közül Magyarországon az Őrült római vakáció (1981) a legismertebb. Franco Castellano és Giuseppe Moccia komédiája tulajdonképpen William Wyler klasszikusa, a Római vakáció (1953) modernizált változata.
 


Marcel Proust Az eltűnt idő nyomában című regényét számos nagynevű rendező szerette volna megfilmesíteni, például Joseph Losey és Luchino Visconti. Visconti Alain Delonnak szánta Swann, Brigitte Bardot-nak pedig Odette szerepét. Végül nem sikerült leforgatnia a filmet. 1984-ben a jeles német rendező, Volker Schlöndorff filmesítette meg a Proust-mű egy részét Swann szerelme címmel. Alain Delonnak ő is adott szerepet, de már nem Swannét, hanem a homoszexuális Charlus báróét. A főszerepet Jeremy Irons kapta, Odette-et Muti játszotta. Szerepelt még a filmben Fanny Ardant és Marie-Christine Barrault is. A XIX. század végén játszódó drámát a kritika fenntartásokkal fogadta: Proust szellemiségét hiányolták, illetve a szereposztást bírálták. Nem volt kedvező a visszhangja Marco Ferreri A jövő a nő (1984) című alkotásának sem. A cím pontosan megfogalmazza a rendező világszemléletének egyik alapelemét. Gordon (Niels Arestrup) és Anna (Hanna Schygulla) pártfogásukba veszik az állapotos Malvinát (Muti), és ebben az új trióban a férfi mind feleslegesebbé válik. Ferreri védelmébe vette Mutit a lesújtó véleményüket megfogalmazó kritikusokkal szemben, szerinte a színésznő az improvizációs színjátszás egyik legjelentősebb alakja. Olaszországban sikeres lett A Paradicsom összes bűne (1985) című komédia, bár voltak olyan rosszindulatú vélemények is, hogy Francesco Nuti rendező valójában csak a Nuti–Muti névpárosítás reklámértékét akarta kihasználni, amikor Ornellát választotta a női főszerepre. A legendás nőcsábász és kalandor, Giacomo Casanova életéről készült a Casanova (1987) című tévéfilm, melyben Richard Chamberlain játszotta a főszerepet. A gáláns lovag körül feltűnő hölgyeket olyan színésznők alakították, mint Faye Dunaway, Sylvia Kristel, Sophie Ward, Hanna Schygulla és persze Ornella Muti, aki Henriette szerepét formálta meg. További férfipartnerek: Jean-Pierre Cassel, Frank Finlay és Roy Kinnear. Gabriel García Márquez regénye alapján forgatták az Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája (1987) című filmdrámát Francesco Rosi rendezésében. Egy családi vérbosszú játszódik le a néző szemei előtt: a megrontott lányt Ornella Muti alakította, állítólagos megrontóját kedves kollégája, Alain Delon fia, Anthony Delon. Fontos szerepet játszott még Rupert Everett, Gian Maria Volonté és Iríni Papá.
Az 1990-es évektől napjainkig

Ettore Scola egyik legjobb filmjének tartják a Fracassa kapitányt (1990), amely Théophile Gautier azonos című regényének sokadik filmváltozata. A kosztümös történet főszerepeit Vincent Perez, Emmanuelle Béart, Massimo Troisi és Muti játszották. Carlo Verdone vígjátéka a Fiúk, ki jön az ágyamba? (1990), amelyben Ornella egy olyan lányt alakított, aki teljesen megvadítja a környezetében élő hímneműeket, akik ajándékokkal halmozzák el őt, hogy a kegyeibe férkőzzenek, ám a lány erényesnek tűnik, hiába az a munkája, hogy erotikus filmekhez a megfelelő nyögéseket és sóhajokat produkálja. Egy régi francia vígjáték remake-je az Oscar (1991), amelyben a színésznő a Sylvester Stallone által játszott főszereplő feleségét játszotta. Egy másik remake, a Volt egyszer egy gyilkosság (1992) Mario Camerini Bűnök (1961) című krimivígjátéka alapján készült, melyből egyébként az eredeti rendező már csinált egy remake-et Én nem látok, te nem beszélsz, ő nem hall (1971) címmel. Az 1992-es változatban John Candy, James Belushi, Sean Young, Cybill Shepherd, George Hamilton, Giancarlo Giannnini és Muti voltak a főszereplők, de a film az előzményekkel ellentétben nem lett igazán sikeres. A színésznő az 1990-es évektől kezdve a televízió számára is dolgozik. A rendszerváltozás után átalakult magyar filmforgalmazás szeszélyei miatt Ornella Mutival a hazai közönség inkább már csak a tévé képernyőjén találkozhat, újabb filmjei nem jutnak el a magyar mozikba. Az új évezred Muti-filmjei közül említést érdemel a részben Magyarországon, magyar színészekkel forgatott Az utolsó megbízás (2001) című akciófilm Armand Assante és Jürgen Prochnow főszereplésével, illetve Damiano Damiani Nyomozás Krisztus holtteste után című 1986-os drámájának 20 évvel későbbi remake-je, melyben a színésznő Mária Magdolna szerepét játszotta.

Magánélete

Muti magánéletét nem kísérték zajos botrányok. Első férje Alessio Orano volt, aki első filmjében, a 15 évesen forgatott A legszebb asszonyban volt a partnere. Házasságuk 1975-től 1981-ig tartott. A színésznő 19 évesen, 1974. október 10-én szülte első gyermekét, Naike Rivellit, aki később modell és színésznő lett: például édesanyja fiatalkori énjét játszotta a Monte Cristo grófja 1998-as tévéváltozatában. Naike édesapja egy spanyol producer, José Luis Bermúdez de Castro Acaso. Ornella 1988-ban ment hozzá Federico Facchinettihez, akitől két gyermeke született: egy lány (Carolina) és egy fiú (Andrea). A házasság nem bomlott fel, de a házasfelek szétköltöztek. 1998 óta Muti élettársa egy nálánál 8 évvel fiatalabb plasztikai sebész, Stefano Piccolo. Ornella 1996-ban lett nagymama: ekkor született első lánya, Naike gyermeke, Akash.

A színésznőt a Class magazin olvasói 1994-ben a világ legszebb asszonyává választották. Ornella Muti kétszer volt a budapesti Operabál díszvendége: 1996-ban és 2006-ban. Másodszor barátja, Alain Delon helyett érkezett, aki betegsége miatt lemondta a budapesti meghívást.


Fontosabb díjak és jelölések

Art Film Festival

2002 Életműdíj

Bambi-díj

Megkapta: 1981-ben

David di Donatello-díj
1976 Special David az addigi alakításaiért

Európai Filmdíj

1988 jelölés Codice privato (legjobb színésznő)

Ezüst Szalag díj[szerkesztés]
1988 díj Én és a nővérem (legjobb színésznő)
1989 díj Codice privato (legjobb színésznő)
2001 jelölés Holnap (legjobb női mellékszereplő)Filmjei


2012 - Rómának szeretettel (To Rome with Love)
2009 - Doc West: La sfida
2009 - Doc West
2008 - Io non ci casco
2008 - Postcards from Rome
2007 - Civico zero
2007 - Peopling the Palaces at Venaria Reale
2007 - Ki hitte volna? (Ma chi l'avrebbe mai detto...)
2006 - A nyomozás - Az Úr 33. évében (L'inchiesta)
2006 - Legeslegjobb cimborák (Les bronzés 3: amis pour la vie )
2005 - Vendredi ou un autre jour
2005 - Bőröndbe csomagolt élet (A Life in Suitcases)
2005 - A piszkos kezü kislány (La bambina dalle mani sporche)
2004 - Mondj igent! (Di que sí)
2004 - Tulse Luper bőröndjei, 3. rész: Hálóingtől a végéig (The Tulse Luper Suitcases, Part 3: From Sark to the Finish)
2004 - A nagymenő visszatér (People)
2004 - A szív csalfa vágyai (The Heart Is Deceitful Above All Things)
2004 - Tulse Luper bőröndjei, 2. rész: Vauxtól a tengerig (The Tulse Luper Suitcases, Part 2: Vaux to the Sea)
2003 - Az oroszlán (Le lion)
2003 - Tulse Luper bőröndjei, 1. rész: A moab történet (The Tulse Luper Suitcases, Part 1: The Moab Story)
2003 - Férfiak, nők, szerelmek és hazugságok (Uomini & donne, amori & bugie)
2002 - Trilógia: Az élet után (Après la vie)
2002 - Trilógia: Csodás páros (Un couple épatant)
2002 - Trilógia: Menekülés (Cavale)
2001 - Édesanya kerestetik (Um Crime Nobre)
2001 - Szálló (Hotel)
2001 - A végső játszma (Last Run)
2001 - Una lunga lunga lunga notte d'amore
2001 - Domani
2000 - Rejtélyes bűnügyek: Lövés a szívbe (Un colpo al cuore)
2000 - The Unscarred
2000 - A nagymenő (Jet Set)
2000 - Tierra del fuego
1999 - Eszter, Perzsia királynője (Esther)
1999 - Panni sporchi
1998 - Monte Cristo grófja(Le Comte de Monte Cristo)
1998 - L'inconnu de Strasbourg
1998 - Somewhere in the City
1998 - Widows - Erst die Ehe, dann das Vergnügen
1997 - Mordbüro
1996 - Mi fai un favore
1996 - Pour rire!
1995 - Tatiana, la muñeca rusa
1995 - A nagy Fausto (Il grande Fausto)
1993 - Estasi
1993 - El amante bilingüe
1992 - Non chiamarmi Omar
1992 - Volt egyszer egy gyilkosság (Once Upon a Crime...)
1991 - Mezzaestate
1991 - Vacanze di Natale '91
1991 - Max gróf (Il conte Max)
1991 - La domenica specialmente
1991 - Oszkár (Oscar)
1990 - Fiúk, ki jön az ágyamba? (Stasera a casa di Alice)
1990 - Michelangelo
1989 - Fracassa kapitány(Il viaggio di Capitan Fracassa)
1989 - Wait Until Spring, Bandini
1989 - 'O re
1988 - Il frullo del passero
1988 - Codice privato
1987 - Én és a húgom (Io e mia sorella)
1987 - Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája (Cronaca di una morte annunciata)
1987 - Casanova
1986 - Stregati
1986 - Grandi magazzini
1985 - Tutta colpa del paradiso
1984 - A jövő a nő (Il futuro è donna)
1984 - Swann szerelme (Un amour de Swann)
1983 - Un povero ricco
1983 - Bonnie és Clyde olasz módra (Bonnie e Clyde all'italiana)
1982 - La ragazza di Trieste
1981 - Őrült római vakáció (Innamorato pazzo)
1981 - Nessuno è perfetto
1981 - A hétköznapi őrület meséi (Storie di ordinaria follia)
1981 - Love & Money
1980 - A makrancos pasas (Il bisbetico domato)
1980 - Flash Gordon
1979 - La vita è bella
1979 - Nápolyi krimi (Giallo napoletano)
1978 - Eutanasia di un amore
1978 - Első szerelem (Primo amore)
1978 - Ritratto di borghesia in nero
1977 - Új szörnyetegek (I nuovi mostri)
1977 - Egy gazember halála (Mort d'un pourri)
1977 - La stanza del vescovo
1976 - Az utolsó asszony (La dernière femme)
1976 - Come una rosa al naso
1975 - La joven casada
1975 - Leonor
1974 - Olcsó regény (Romanzo popolare)
1974 - Appassionata
1974 - Cebo para una adolescente
1974 - Una chica y un señor
1973 - Tutti figli di Mammasantissima
1973 - Paolo szerelmei (Paolo il caldo )
1973 - Le monache di Sant'Arcangelo
1972 - Fiorina la vacca
1972 - Experiencia prematrimonial
1972 - La casa de las palomas
1971 - Un posto ideale per uccidere
1971 - Il sole nella pelle
1970 - La moglie più bella


https://www.imdb.com/name/nm0001560/
https://hu.wikipedia.org/wiki/Ornella_Muti
« Utoljára szerkesztve: Február 14, 2019, 10:32 írta Gibson »

Nem elérhető Laokoon

 • hiperaktív
 • *****
 • Köszönetek
 • -Adott: 1226
 • -Kapott: 1570
 • Hozzászólások: 186
 • Nem: Férfi
  • E-mail
Re:Muti, Ornella
« Válasz #1 Dátum: Február 13, 2019, 22:10 »
Köszönöm, Gibson!  : meggh

Fel tudom tenni:
Fiúk, ki jön az ágyamba? (1990)

Angol felirattal megvan, ha valakit (pl. fordítót !) érdekel:
Appassionata (1974 - Ornella és Eleonora Giorgi felgyújtják a vásznat!)
Eutanasia di un amore (1978 - Enrico Maria Salerno rendezése)
Ritratto di borghesia in nero (1978 - Ornella itt Senta Bergerrel felváltva gyújtogatja a vásznat)
A trieszti lány (1982 - szándékosan írok magyar címet, a MOKÉP kiadta VHS-en, nem látta valaki?)
la domenica specialmente (1991 - Giuseppe Tornatore rendezte a szkeccsfilm egy részét, Philippe Noiret és Bruno Ganz is benne vannak)
L'amante bilingüe (1993 - ez szép feladat lenne, feketeöves spanyoltudóknak ajánlott hozzányúlni, a katalán és a spanyol nyelv kettősségéről is szól, meg némi perverzióról)
« Utoljára szerkesztve: Március 01, 2019, 16:03 írta Laokoon »