A A A A
A A A A
Szerző Téma: Dean, James  (Megtekintve 973 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető paciphist

  • rendező
  • mondja a magáét
  • *****
  • Köszönetek
  • -Adott: 1079
  • -Kapott: 6097
  • Hozzászólások: 1332
  • gépész
    • E-mail
Dean, James
« Dátum: Április 22, 2009, 17:33 »


James Byron Dean (Marion, Indiana, USA, 1931. február 8. – Cholame, Kalifornia, USA, 1955. szeptember 30. ) amerikai színész
A családi farmon született Winton és Mildred Wilson fiaként. A család hat évvel később elköltözött Santa Monica-ba, (Kalifornia állam), édesapja fogtechnikus lett. James beiratkozott a brentwoodi iskolába, és egészen anyja haláláig, 1940-ig járt oda.
James Dean emlékmű

Kilenc éves korában Jamest édesapja a rokonokhoz (nagybátyjához) adta egy farmra, közel Fairmounthoz (Indiana állam). A felsőtagozatos iskolában James az iskola kosárlabda csapatának tagja volt, a színészet iránt érdeklődött. Az iskola elvégzése után Kalifornia államba ment, és együtt lakott édesapjával és mostohaanyjával.
Beiratkozott a Santa Monica Kollégiumba, de hamarosan átiratkozott Los Angelesbe, az University of California-ba színművészetre.
James Dean karrierjét a Coca-Cola kereskedelmi televízióban kezdte statisztaként. (Beat the Clock).

Ezek után mentora és barátja James Whitmore tanácsára elköltözött New York-ba, ahol filmekben és színpadon lépett fel. (Kraft Television Theater, Studio One, Lux Video Theatre, Robert Montgomery Presents, Danger, General Electric Theater), valamint buszsofőrként dolgozott. Több sikertelen kísérlet után a híres Actors Studio növendéke lett, filmekben és Broadway-darabokban játszott. Hollywoodban szerepelt néhány filmkockán olyan felejthető filmekben, mint a Sailor Beware, de az 1955-ös év igazi áttörést hozott számára: megkapta Cal Trask szerepét az Édentől Keletre című filmben, amelyet Elie Kazan rendezett (a film Oscar-díjat kapott, őt pedig a legjobb színész díjra jelölték). Érdekessége a film bemutatásának: Marlene Dietrich volt a jegykezelő, aki akkor igazi világsztárnak számított.

A film sikere révén vásárolt magának egy Porsche 550 Spyder gépkocsit, egy versenyautót, hogy hódolhasson másik szenvedélyének, az autóversenyzésnek. Rövid szünet után megkapta a Haragban a világgal, Nicholas Ray művének szerepét; partnere Natalie Wood volt, majd utána egy másik filmet kezdett el forgatni: az Óriás című George Stevens műben olyan világsztárokkal, mint Elizabeth Taylor, Rock Hudson, Dennis Hopper szerepelt. (A film többszörös Oscar-díjas lett.)

A Giant forgatása közben James Dean egy autóversenyre utazott, az országúton azonban karambolozott kocsijával és életét vesztette. A fairmounti temetőben helyezték végső nyugalomra (Indiana államban).
James Dean sírja

Habár mindössze három nagy mozifilmben szerepelt, melyek révén két Oscar-díj jelölést kapott, halálakor mégis legenda lett: a fiatalok problémáit azóta sem tudta senki úgy megformálni, mint ő a Haragban a világgal című filmben, a farmert és piros dzsekit viselő, szomorú tekintetű Jim Stark szerepében. /Wikipédia/

Filmjei:

1956 - Óriás (Giant)
1955 - Édentől keletre (East of eden)
1955 - Haragban a világgal (Rebel without case)
1953 - Harvest
1953 - Trouble Along the Way
1952 - Has Anybody Seen My Gal
1952 - Lapzárta
1952 - Sailor Beware
1951 - Fixed Bayonets!
1951 - A nap, mikor megállt a Föld

Cikkek és tanulmányok:


- Takács Ferenc: A James Dean-legenda (A kultusz kezdősebessége), Filmvilág folyóirat 2005/12 23. old.
- Kubiszyn Viktor: James Dean, a lázadó (A legkisebb fiú), Filmvilág folyóirat 2005/12 18-22. old.
- Kriston László: James Dean-kultusz (Örökké fiatal), Filmvilág folyóirat 2005/12 24-25. old.
- Csejdy András: James Dean, a rebellis (Lázadó film), Filmvilág folyóirat 1994/12 09-10. old.
- Molnár Gál Péter: A félévszázados siheder (Jegyzetek James Deanről), Filmvilág folyóirat 1981/04 37-41. old.

Róla készült:

1988 - Forever James Dean (életrajzi dokumentumfilm)
1957 - A James Dean legenda (James Dean Story)
« Utoljára szerkesztve: Október 09, 2013, 14:57 írta roquentin »
"Azok a képek, amelyek birtokában vannak a túlélés képességének, még évszázadokig, évezredekig táplálják utána a testet és a lelket."

Nem áll módomban újratölteni, ne írjatok ilyen ügyben.