A A A A
A A A A
Szerző Téma: Jakubisko, Juraj  (Megtekintve 628 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető paciphist

  • rendező
  • mondja a magáét
  • *****
  • Köszönetek
  • -Adott: 1079
  • -Kapott: 6097
  • Hozzászólások: 1332
  • gépész
    • E-mail
Jakubisko, Juraj
« Dátum: Október 23, 2011, 13:41 »


1938. április 30.-án született Kojšovban (Kojsó), egy Kassához (Košice) közeli kis faluban. Jelenleg Prágában él, műveinek többségét mégis Szlovákiában alkotta, s ezért továbbra is cseh-szlovák rendezőnek tartja magát, bár ez az államalakulat ma már nem létezik.

Fiatal korában, művészeti tanulmányai megkezdését megelőzően nagyon sok különböző kedvtelésének hódolt: festett, verseket írt, zenét komponált, műkedvelő színházban játszott, futott, versenyszerűen kerékpározott, repülőmodelleket készített, ejtőernyőzött, vitorlázó repülőgépen repült.

Az iparművészeti középiskola elvégzése után, 1962-ben felvételt nyert a prágai Művészeti Akadémia (FAMU) rendezői szakára. Már főiskolásként rendezőként foglalkoztatta a prágai Laterna Magica kísérleti színház. Főiskolásként kísérletező filmeket készített (Utolsó légitámadás/Posledný nálet, Minden napnak neve van / Každý deň má meno, Hallgatás / Mlčanie, Eső / Dážď, Godotra várva / Čakanie na Godota), amelyek a különböző nemzetközi főiskolai filmfesztiválokon számos elismerést szerzetek a számára.

1966-ban forgatta első nagy játékfilmjét, a Krisztusi éveket/Kristove roky. Csehszlovákia szovjet megszállása idején, 1968-1969-ben fejezte be a Madarak, árvák, bolondok / Vtáčkovia, siroty a blázni, valamint a Zarándokok / Zbehovia a pútnici c. filmjeit. Közvetlenül a befejezést megelőzően állította le a cenzúra a Viszontlátásra a pokolban, barátaim / Dovidenia v pekle, priatelia c. filmen végzett munkákat. Moris Ergas olasz rendezőnek köszönhetően Rómában megőrizték az elkészült felvételek negatív kópiáit és így a filmet 22 éves késéssel mégis be lehetett fejezni. A befejezés körülményei meglehetősen furcsák voltak. Ergas már Rómában megkísérelte a film összevágását, de mivel a rendező a forgatás során nem követte mindenben a forgatókönyv utasításait és sokat improvizált, a negatív kópiák alapján a filmet mégsem lehetett összevágni. Bár Jakubisko csempész csatornán kijuttatott egyfajta vágási „útmutatást“, de mivel nem állt rendelkezésre a zene és a dialógusok is olaszok voltak, ebből egy nem túl jól sikerült film született. A filmet ténylegesen a rendező fejezte be a bársonyos forradalmat követően, 1990-ben, aki visszatért a saját vágási és forgatókönyvi változatához.

Jakubiskora 1968. után nehéz időszak várt. Az állami Szlovák Filmgyártás szervezete megtiltotta számára a filmforgatást, sőt 1975-ben a szervezet keretében működő bizottság azt ajánlotta, hogy hagyja el a szervezetet. A korabeli állásfoglalás szerint azért, mert esetében „nem voltak adottak a feltételek ahhoz, hogy olyan játékfilmet vagy rövidfilmet készítsen, amelyek kiállást jelentenének a CSKP politikájának megvalósítása mellett“.

Hosszú idő elteltével kapott ugyan forgatási engedélyt és az Építs házat, ültess fát / Postav dom, zasaď strom című alkotása 1979-ben nemzetközi siker lett az Amszterdami Filmfesztiválon, de idehaza rögtön a betiltott alkotások listájára került, és a rendezőt ismét forgatási tilalommal sújtották.

A Ľudmila Vášová modellel közös házasságából 1975-ben született Žaneta nevű lánya.

1858-ben új házasságot kötött Deana Horváthová színésznővel. Még ebben az évben. Frederico Fellini rendező feleségével, Giulietta Massini főszerplésével elkészítette a Holle anyó / Perinbaba c. mesefilmet.

Feleségére, Deanára 1989-ben, az Ülök az ágon, és jól érzem magam / Sedím na konári a je mi dobre című filmben bízott először filmszerepet. Egy évvel később kapta meg az első jelentősebb elismerést: a csehszlovák filmes újságírók a nyolcvanas évek legjobb filmjének választották az Ezeréves méh / Tisícročná včela c. alkotást. Ebben az évben (1990) fejezte be a Viszontlátásra a pokolban, barátaim / Dovidenia v pekle, priatelia című filmet is.

1992-ben látott hozzá a soron következő, Jobb gazdagon és egészségesen, mint szegényen és betegen / Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý című filmje forgatásához, amelyben ismét a felesége kapta az egyik főszerepet.

1993-ban egész családjával elhagyta Szlovákiát és végleg Prágában telepedett le. Egy évvel később felesége Deana azzal a céllal, hogy férje filmjeinek producere lehessen, megalakította a Jakubisko Film Kft. produkciós vállalkozást.

Már az új cég neve alatt született meg a Zavaros jelentés a világ végéről / Nejasná správa o konci sveta c. mű, amely számos nemzetközi és hazai elismerésben részesült.

Juraj Jakubiskot 1999-ben megválasztották az Európai Filmakadémia tagjának. 2000-ben megkapta a XX. század legjobb szlovák rendezője címet. A filmművészet fejlődése érdekében kifejtett munkássága elismeréseként megkapta a Jugoszláv Kinotéka Aranypecsétje kitüntetést is.

2001-ben kinevezték a prágai Művészeti Akadémia Film és Televíziós Karának (FAMU) docensévé, valamint életművének elismeréseként megkapta a Masaryk Művészeti Akadémia díját.

Több évtizedes művészi teljesítménye elismeréseként a Cseh Film és Televíziós Akadémia (ČFTA) 2002-ben a Cseh Oroszlán díjat adományozta a rendezőnek.

Juraj Jakubisko ezideig 13 nagy játékfilmet forgatott. Valamennyit bemutatták hazai és nemzetközi fesztiválokon és ezek együttesen több, mint 80 kitüntető elismerésben részesültek.

Juraj Jakubisko 2003-ban Rudolf Schuster szlovák köztársasági elnöktől átvette a Szlovák Köztársaság legmagasabb állami kitüntetését, a Pribina Keresztet.

A filmek és színdarabok rendezése mellett nem feledkezhetünk meg a rendező egyéb irányú tevékenységeiről sem. Ezek között első helyet foglalnak el a képzőművészeti alkotásai, amelyek semmi esetben sem tekinthetők középszerűeknek. Műveit önálló kiállításokon, vagy pedig a különböző megnyitókhoz kapcsolódóan mutatja be.

Sajátos, allegóriákkal telített, fantáziadús és látnoki hasonlatokkal teli művészeti kézjegye kapcsán Juraj Jakubisko a földteke ezen részének olyan mágikus realista alkotója, a filmművészet világának olyan jelentős egyénisége, mint Gabriel García Marquez a latin-amerikai irodalomban. A külföldi sajtó gyakran illeti őt a „kelet-európai Fellíni“ jelzővel. (ceskatelevize.cz)

Rendezői munkássága

 - Játékfilmek

2008 - Báthory - A legenda másik arca
2004 - Post coitum
1997 - Zavaros jelentés a világ végéről
1992 - Lepsie byt bohaty a zdravy ako chudobny a chory
1990 - És ülünk a fa tetején
1990 - Takmer ruzovy príbeh (TV)
1987 - Pehavý Max a strasidlá
1985 - Holle anyó
1983 - Az ezeréves méh
1981 - Nevera po slovensky
1980 - Építs házat, ültess fát!
1977 - Bubeník Cerveného kríza
1970 - Dovidenia v pekle priatelia
1969 - Vtackovia, siroty a blazni
1968 - Cekají na Godota
1968 - Zbehovia a pútnici
1967 - Krisztusi évek
1965 - Dest

 - Rövidfilmek
 
1978 - Tri vrecia cementu a zivy kohút
1963 - Mlcení
1962 - Prva trieda
1961 - Strieborny vietor
1960 - Posledny nálet
1960 - Kazdý den má svoje jméno

 - Dokumentumfilmek

1975 - Slovensko - krajina pod Tatrami
1972 - Stavba storocia
 
 - Sorozat(ok)
 
1987 - Frankenstein nagynénje
« Utoljára szerkesztve: Április 04, 2014, 20:24 írta roquentin »
"Azok a képek, amelyek birtokában vannak a túlélés képességének, még évszázadokig, évezredekig táplálják utána a testet és a lelket."

Nem áll módomban újratölteni, ne írjatok ilyen ügyben.